Как да се преборим с напуканите пети?

Напуканите пети са разпространен проблем, който може да бъде просто козметичен или изключително болезнен, в зависимост от степента. Някои причини за напуканите пети са сух въздух, неправилна грижа за краката, нездравословна диета, продължително ходене върху твърди подове, както и носене на неподходящи обувки. Състояния като екзема, псориазис, диабет и заболявания на щитовидната жлеза допринасят за напуканите пети. Ето няколко бързи начина да се преборим с това неприятно състояние и да обуем сандалите. Иде лято.

1/ Олио, зехтин или кокосово масло – първо, накиснете краката си в топла вода и ги подсушете добре.  Намажете петите с едно от горните неща. Обуйте чорапи от естествена материя и спете с тях. Повторете в продължение на няколко дни и веднага ще видите подобрение.

2/ Оризово брашно – ексфолирането на кожата премахва мъртвата кожа и предотвратява напукването и сухотата. Смесете шепа оризово брашно с лъжица мед и оцет до получаването на плътна каша. Ако напукването е сериозно, добавете лъжица олио. Накиснете краката си в топла вода и след това разтъркайте със сместа. Правете това в продължение на една седмица, за да видите подобрение.

3/ Лимон – киселината в лимоните омекотява втвърдяванията, които водят до напукване. Накиснете краката си в топла вода, в която сте добавили малко лимонов сок. Изтърайте петите с пемза. Подсушете.

4/ Розова вода и глицерин – глицеринът омекотява кожата, а розовата вода добавя витамин А, Б3, С, Д и Е. Смесете равни части глицерин и розова вода и натъркайте петите си преди лягане. Не е нужно да отмивате.

5/ Парафин – помага при по-тежко напукване на петите. Разтопете блокче парафин и смесете с лъжица кокосово масло. Оставете го да изстине малко, след това потопете петите си за 5 секунди. Извадете краката си и повторете за 5 секунди. Повтаряйте до наслагване на няколко пласта парафин върху петите. Покрийте краката си с найлон и оставете за 30 минути. След това обелете парафина от петите си. Повторете процедурата няколко пъти.  Внимавайте да не се изгорите – проверете температурата преди да потопите краката си! Този метод не е подходящ за диабетици.

6/ Мед – медът овлажнява и има антибактериални свойства, което го прави отлично средство за облекчаване на болките при напукани пети. Добавете лъжица мед към леген пълен с топла вода. Накиснете краката си за 15 минути. Изплакнете. Можете да го правите всеки ден до постигане на желания резултат.

7/ Вазелин – използвайте пемза за да премахнете мъртвата кожа. Смесете вазелин и една лъжица лимонов сок. Намажете. Резултатът е мигновен.

Не забравяйте да пиете много вода и да следвате диета, богата на витамин Б. Ако имате диабет, консултирайте се с лекар.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве