Как да се отървем от лошия дъх?

Лошият дъх, известен още като “халитоза”, е унизително и неприятно състояние. Той може да се дължи на много факти – хранене с определени храни, пушене, суха уста, медицински причини, възпаление на венците и синусите. Основната причина, обаче си остават бактериите, натрупани на задната част на езика и между зъбите.

Добрата устна хигиена (миене на зъбите, използване на конци за зъби и почистване на езика) си остава най-добрия начин за подобряване на дъха. Пиенето на достатъчно количество вода е също осигурява свеж дъх и държи тялото ви хидратирано.

Пробвайте тези домашни рецепти за трайно подобряване на дъха:

1/ Копър – той е чудесен освежител с анти-микробни свойства. Сдъвчете няколко стръка за моментално освежаване на дъха. Пийте чай от копър, за да се прочистите и освежите.

2/ Канела – канелата намалява броя бактерии в устната кухина. Запарете една чаена лъжица канела на прах в чаша вода. Жабуркайте за 1 минута.

3/ Карамфил – притежава анти-бактериални способности. Просто сложете няколко цветчета и ги сдъвчете. Или си направете чай, с който да се жабуркате.

4/ Магданоз – магданозът съдържа хлорофил.  Сдъвчете стрък магданоз или си направете сок от магданоз, от който пийвайте по 1-2 глътки през целия ден.

5/ Лимонов сок – киселината в лимоновия сок предотвратява развиването на микроорганизми в устата. Той има приятна миризма и “маскира” лошия дъх. Смесете лъжица лимон с чаша вода и изплакнете устата си. Ако добавите лъжица сол, действието ще бъде още по-силно.

6/ Ябълков оцет – поради свойството си да контролира киселинността в устата, ябълковият оцет е прекрасен начин за контролиране на лошия дъх. Смесете лъжица оцет с чаша вода и го изпийте. Това не само ще освежи дъха ви, но и ще спомогне храносмилането. Или.. жабуркайте се с оцет, смесен с вода ежедневно за постигането на трайни резултати.

7/ Сода за хляб – содата бикарбонат е оптималния начин за намаляване и отстраняване на лошия дъх. Содата контролира нивото на киселинност в устата и унищожава бактериите, които причиняват лошия дъх. Смесете половин лъжичка сода с чаша топла вода и изплаквайте устата си ежедневно.  Миенето на зъбите със сода за хляб намалява киселинността на устата и убива бактериите.8/ Билков чай – със своите антисептични свойства, чаят е отличен дезинфектант. Опитайте чай от дафинов лист, който не само има характерен приятен аромат, но също така унищожава бактериите в устата ви.

Rating: 4.5. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве