Как да намалим стреса в живота си – 2ра част

Правило 2: Променете ситуацията

Ако не можете да избегнете определена стресова ситуация, променете я. Преценете какво можете да направите, така че тази ситуация да не ви стресира за в бъдеще. Често, това означава да погледнете ситуацията под различен ъгъл и да прецените как да комуникирате по различен начин в ежедневието си.

  • Изразете чувствата си вместо да ги държите “в бутилка”. Ако нещо ви смущава, изразете го по дискретен и възпитан начин. Ако не го направите, постепенно ще натрупате гняв, а ситуацията ще си остане същата.
  • Направете компромис. Когато искате някой да промени държането си към вас, направете същото. Ако и двамата направите малък компромис, ще намерите “златната среда”.
  • Отстоявайте принципите си. Решавайте проблемите веднага, като междувременно правите всичко възможно да ги предвидите и избегнете. Ако имате изпит, а някой ви държи на телефона с часове, просто му кажете, че имате точно пет минути на разположение. Ако ви е приятел, няма да ви се разсърди.
  • Разпределяйте времето си правилно. Липсата на време е основен източник на стрес. Когато непрекъснато закъснявате или бързате, е трудно да сте концентрирани и спокойни. Ако планирате предварително, ще бъдете много по-малко стресирани.

Трета част

Rating: 4.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве