Как да излекуваме хроничен цистит?

При хроничен цистит лечението чрез средствата на алтернативната и народната медицина не бива да противоречи на класическата терапия. Консултацията с уролог е необходима при всеки вариант на заболяването – трябва да се има предвид, че понякога усложненията от цистит са твърде сериозни.

Алтернативното лечение на това заболяване предполага използването на рецепти с антимикробно, диуретично и противовъзпалително действие. Освен това, фитосредствата против цистит подобряват кръвообращението в малкия таз и засилват локалния имунитет. Именно по тази причина дори лекарите нерядко препоръчват някои методи на народната медицина против това заболяване. Ето и няколко смеси от билки, които облекчават и лекуват цистит.

  • Смесват се по 15 г хвощ и корени от очиболец, и  20 г живовляк. 3 с. л. сместа се кипват в 1 л вода. Съдът се увива в топла кърпа и престоява 1 час. Пие се 2 пъти дневно по 1 чаша – през деня и вечер. Лечебният цикъл продължава до облекчаване на състоянието.
  • Смесват се по 10 грама листа от мечо грозде и от бреза, корени от пирей и от женско биле, царевична свила. 5 с. л. от сместа се заливат с 1 л студена вода и престоява 6 часа. След това се вари 10 минути. Филтрира се. Пие се по 200 мл дневно. Лечебният цикъл продължава най-малко 2 седмици. Болката и паренето при уриниране изчезват сравнително бързо.
  • Едно от най-ефективните средства против хроничен цистит е трепетликата. 100 г пъпки и кора от трепетлика се варят 7 минути в 1 л вода. Налива се в термос и престоява 1 час. Пие се по 2 с. л., 3 пъти на ден.
  • Метод с тухла – този метод е подходящ за загряване на тялото при хроничен цистит без рязко влошаване. Процедурата се изпълнява вечер преди сън. Една тухла се чупи на 2 части, които се нагорещяват на огън или във фурна.Кофа или подобен съд се увива дебело по ръбовете с кърпи (шалове, по-плътен плат, дрехи). Горещите парчета тухла се слагат в кофата и болният (болната) сяда без долно бельо върху нея  (съдът трябва да е стабилен). Долната част на тялото се покрива плътно със сгънато одеяло. Седи се, докато излъчването на топлина от тухлите престане да се чувства. След това се облича топла пижама и се ляга за сън. Често след три такива сеанса хроничното заболяване бива излекувано. Този метод е особено ефективен за цистит при жени.
  • Хвощ – хвощът е широко използван в народната медицина в случаите на урогенитални заболявания. Най-простата рецепта с хвощ против цистит: 2 с. л. хвощ се заливат с 1 л вода, вари се 10 минути и се филтрира. Пие се по 200 мл 3. Билката се изважда от отварата и се прикрепва с бинт към долната част на корема. Лечебният цикъл продължава 1 месец.
Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве