Как да излекуваме агорафобията?

Агорафобията се характеризира с натрапчив страх от открити пространства. Това заболяване се причинява от проблеми с ориентация в пространството. Когато болният изгуби способност да се ориентира сред големи тълпи или на открито пространство, получава панически пристъп. Често агорафобия се развива на фона на различни психически разстройства – тревожно разстройство на личността, социофобия и т. н.

За лечение на агорафобия може да се премине през курс на психотерапия и, ако е необходимо, да се прибегне до помощта на лекарства. В повечето случаи пациентите се излекуват. Антидепресанти и успокоителни могат да елиминират агорафобията – но трябва да се знае, че те имат и нежелани странични ефекти като главоболие, безсъние, гадене. Понякога тяхното използване може да причини сексуална дисфункция.

Психотерапията позволява агорафобията да бъде излекувана с убеждаване, внушение, разбиране, твърдост. С нейна помощ човек вижда себе си и своите проблеми отстрани. Психотерапията бива няколко вида. Най-подходящи в случая с агорафобията са: когнитивната, поведенческата, рационално-емоционалната и хипнотерапията.

Като най-ефективни се смятат когнитивната терапия и хипнозата. Чрез когнитивната терапия пациентът научава повече за формите на агорафобия и за пристъпите на паника, научава се да ги управлява.

Агорафобия се лекува ефикасно и чрез хипноза, защото тя отваря път към човешкото подсъзнание. Посредством хипноза се третират различни тревожни разстройства, включително страх от открити пространства.

Кой страда най-много от това заболяване и какви алтернативни методи за лечение може да се използват?

На агорафобия често са подложени хора, страдащи от астма. При тях ефективно лечение са по-продължителни разходки в иглолистна гора.

Добро средство са листа от коприва, запарвани като чай.

Настойка от глог: 1 супена лъжица глогинки се заливат с 1 чаша вряла вода. Престоява 1 час. Пие се 3 пъти на ден. Това е отлично успокоително при затруднено дишане.

Преди лягане се изпива 1 чаша сок от ряпа.  2 супени лъжици наситнени корени от валериана се заливат с 250 мл студена вода. Настойката престоява 12 часа. Пие се по 1 кафеена чашка 2 пъти на ден.

По време на панически пристъп на агорафобия може да направят дихателни упражнения, които отпускат и привеждат болния в състояние на вътрешен покой.

Агорафобните пристъпи на паника често са придружени от нарушения на съня. Тогава може да се препоръча настойка от липов цвят (липов чай).  Липовият чай нормализира съня. Пие се по 3 пъти на ден, като за вкус се добавя по 1 чаена лъжичка мед.

За успокояване на пристъпите на агорафобия може да се използва мента. 2 супени лъжици мента се кипва в 200 мл вряла вода. Престоява 3 часа. Пие се по 1 чаша, 3 пъти на ден като чай. Може да се добавя по 1 чаена лъжичка мед.

Маточина: 10 грама сушени листа от маточина се кипват в 500 мл вода. Престоява 2 часа. Получената настойка се филтрира. Пие се по 1 чаша, 3 пъти дневно.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве