Какво се случва след като спра да пуша?

Както е добре известно, отказването от тютюнопушене обикновено е съпроводено с трудно пренастройване на организма на пушача. Нерядко той посяга отново към цигарите. Както е казал Марк Твен: “Много лесно е да откажеш цигарите. Аз съм ги отказвал сто пъти”.

Но, едновременно с първоначалните неприятни емоции при новата нагласа на организма на пушача, започват да се чувстват и първите ползи от отказа на тютюна.

Първата и най-осезаема полза е подобряване на дишането и прочистването на  дихателната система. Сутрин обичайната “тютюнджийска” кашлица продължава още известно време – но бившият пушач забелязва, че от дробовете и гърлото му започват да се отделят секрети и слуз, които той изхвърля под формата на храчки. Дишането му чувствително олеква, улеснява се, постепенно отслабват “свиренето” и шипенето в гърдите.

Втората полза, естествено, е финансовата. Достатъчно е да се пресметнат разходите, които пушачът е правил, за да задоволява своя вреден навик – и изгодата от отказа от цигарите става съвсем явна.

Но в социален смисъл не само финансовата полза е онази, която стимулира пушача да откаже цигарите. Допълнителен проблем за него е, че пушенето не е вече онова престижно “занимание”, за каквото се е смятало допреди 20-30 години – достатъчно е да си припомним красивите и примамливи реклами от онова време, които призоваваха директно или косвено да се запали цигара. Днес пушачите нерядко просто не са желана компания – особено в затворено помещение и в присъствие на деца.

Третата полза, която придружава отказа от пушенето, е положителното влияние на този отказ върху храносмилателната система. Тютюневият дим, наситен с никотин, катрани и други вредни вещества, ги пренася в стомашно-чревния тракт – а там вече рисковете от гастрит, стомашна язва и други неразположения и заболявания в храносмилането нарастват многократно.

Четвъртата непосредствена полза от отказа от цигарите е неговото положително влияние върху сърдечно-съдовата система. Рязко намалява рискът от инсулт и инфаркт на миокарда. Тютюневият дим стеснява, свива кръвоносните съдове – което автоматично увеличава кръвното налягане. Съответно, отказът от тютюнопушене балансира параметрите на кръвопотока.

Петата непосредствена полза след отказа от цигарите е цялостното подобряване на външния вид и излъчване на бившия пушач. Изчезват неприятната миризма от устата и лошият дъх. Зъбите постепенно загубват неприятния жълт оттенък, типичен за пушача. Косата и дрехите вече не миришат на тютюн.

Подобрява се и емоционалното състояние на човека, който е отказал цигарите – той придобива по-голяма увереност в себе си и в собствените си сили, щом е успял да се справи с този проблем. Най-малкото вече не се чувства “виновен” пред другите заради своята вредна привичка.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве