Какво е ЛЕПТИН или как да се заситя по-бързо?

Лептинът намалява или спира глада – това е хормонът, който сигнализира на тялото, че сте се нахранили, затова е и ключов за отслабването. Лептинът се създава в мастните клетки и играе важна роля за регулирането на поеманото и изразходваното енергийно количество храна, както и за метаболизма и промените в настроението. Много храни блокират или увеличават лептина. Важно е да знаем кои храни увеличават лептина, като по този начин се намалява желанието за консумиране на храна.

Наблюдава се и феноменът “лептинова резистенност”. Тя се изразява в това, че лептинът не действа при хора с наднормено тегло, като по този начин прави задачата им за намаляване на тегло още по сложна. Лептиновата резистенност също така увеличава желанието за консумиране на сладки и вредни храни.

Както вече разбрахме, лептинът намалява глада, но при хората с наднормено тегло се наблюдава увеличено количество циркулиращи лептини (нещо подобно на инсулинова резистенност).  Лептиновите нива, освен при хората с наднормено тегло, са пропорционални на теглото. Хората с наднормено тегло имат още по-сложна задача в началото, докато лептиновите им нива влязат в нормални размери. Учените работят по разработване на лекарства, които регулират лептина и по този начин намаляват теглото на резистенните към него хора с наднормено тегло.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве