6 изпитани диети, които работят!

При толкова много диети във вестници и списания, е трудно да изберем най-подходящата за нашето тяло.  По-надолу ще можете да изберете между най-популярните и наистина работещи диети, одобрени от международните специалисти.

  • Диета 5:2
  • Диета на Пиер Дюкан
  • Палео диета
  • Аткинс диета
  • Алкална диета
  • Саут-Бийч диета

Диета 5:2

Диетата 5:2 е базирана на идеята за временно постене – яде се нормално пет дни в седмицата, а в другите два дни се пости (не се яде).  Освен, че се губи голямо количество тегло, феновете на тази диета твърдят, че този режим удължава живота, подобрява функцията на мозъка и предпазва от болести като деменция и Алцхаймер.  Това твърдение не е потвърдено от специалистите, макар че феновете се кълнат в този си начин на живот.  Според изследване от 2010, този тип диета намалява риска от развитие на диабет Тип 2, а според изследване от 2012, тази диета намалява риска от рак на гърдата.  Ако решите да пробвате тази диета, първо се консултирайте с лекаря си.  Не за всеки е здравословно да пости.

Предимства:

Спазването на този режим за два дни в седмицата е нещо по-постижимо в сравнение с режим, който се спазва седем дни в седмицата.

Недостатъци:

Дните, в които се яде всичко не позволяват просто да се натъпчете.  Макар че не трябва да сте супер стриктни и да броите всяка калория, все пак трябва да правите максимално здравословни хранителни избори и да сте поне малко физически активни.  Пропускането на хранения може да ви причини световъртеж, главоболие, да ви направи разконцентрирани и раздразнителни, което от своя страна може да афектира качеството ви на живот и работата ви. Друг страничен ефект е трудното заспиване, умора, лош дъх и дехидратиране.

Изводът:

Тази диета е лесен начин за намаляване на общото количество калории.  Ако решите да я спазвате, задължително се консултирайте с лекар.  За вашето здраве е много важно да избегнете дехидратация и хранителен дефицит, както и прекалено много ядене в дните, в които не се пости.  Никога не спазвайте тази диета ако сте бременна или имате диабет.

 

Диета на Пиер Дюкан

Тази диета е ниско въглехидратна и високо протеинова.  При нея няма лимит колко да ядете по време на спазването на четирите фази, стига да спазвате правилата за това какво да ядете.  По време на фаза 1 можете да консумирате само чисто месо (пиле, пуйка, яйца, риба и обезмаслено сирене).  Фазата продължава до пет дни, в което време се постига значителна загуба на тегло.  Въглехидрати не се консумират, освен малка доза овесени трици.  За разлика от диетата на Аткинс, този режим забранява дори зеленчуците и ограничава мазнините до минимум. Целта на диетата е постепенно, но бързо намаляване на теглото с около един килограм на  седмица. Последната фаза се спазва за неопределено време и включва един протеинов ден в седмицата, както и редовно движение.

Предимства:

Загубата на тегло е бърза и значително, което е много мотивиращо.  Тази диета е стриктна и ограничаваща, нещо, което някои хора харесват.  Лесна е за изпълнение, защото не се броят калории.  Освен ограничаването на мазнини и сол и храненето главно с протеинови храни, няма ограничения колко и кога се яде в първите две седмици от диетата.

Недостатъци:

В началото на диетата е вероятно да изпитате наличие на лош дъх, сухота в устата, умора, световъртеж, безсъние и повръщане поради липсата на въглехидрати.  Липсата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци в началния стадий може да предизвика и запек.

Изводът:

Бързата загуба на тегло е мотивираща, но трудна за задържане и нездравословна.  Тази диета не е балансирана.  Авторът признава, че режимът трябва да съдържа добавка от витамини и фибри под формата на овесени трици.  Тази диета може да ви причини сериозни здравословни проблеми.  Диетата е много стриктна и еднообразна, което бързо може да ви доскучее.

 

Палео диета

Палео диетата, известна още като диета на пещерния човек е най-модерната тенденция в последната година.  Диетата проповядва яденето на храни, които се ловят или ловуват – месо и морска храна, както и храни, които се събират – яйца, ядки, плодове, зеленчуци, билки и подправки.  Този режим се базира на здравословния живот на пра-човека отпреди десетки хиляди години. Това означава, че обработени храни са забранени.  Този тип диета е вид ниско въглехидратна, високо-протеинова диета с малки вариации поради присъствието на някои въглехидрати.  Поддържниците на тази диета смятат, че това е дългосрочна здравословна диета, която не само помага за редуциране на теглото, но и намалява риска от диабет, сърдечни проблеми и някои видове рак. Поради липсата на по-задълбочени изследвания, няма категорични “за” и “против” Палео диетата.

Предимства:

Палео диетата насърчава храненето с повече естествена и непреработвана храна, както и повече плодове и зеленчуци.  Намаляването на високо калорични храни ще намали общия брой погълнати калории и вие ще загубите тегло.  Диетата е проста и не изисква броене на калории.  Диетата е разнообразна и не е стриктна, което би ви позволило да я направите свой “лайфстайл”.

Недостатъци:

Поради липсата на факти за храненето на пра-човеците, тази теория е по-скоро предположение, което не е базирано на доказателства. Палео диетата насърчава храненето с голямо количество месо.  Някои версии на диетата забраняват яденето на млечни продукти и пълнозърнести храни, които са задължителна част на всяка здравословна диета.  Тази диета не е за вегетарианци.

Изводът:

Диетата е монотонна, а изключването на определени хранителни групи е нездравословно.

 

Диета Аткинс

Диетата Аткинс е ниско въглехидратна и високо протеинова диета.  Започва с минимално поемане на въглехидрати, което съответно води до бърза загуба на тегло.  Тази фаза продължава около две седмици.  През тези две седмици се консумират протеини, мазнини, морски дарове, яйца, млечни изделия и някои зеленчуци.  За разлика от диетата на Пиер Дюкан, тази диета позволява консумацията на мазнини и някои зеленчуци (чушки, краставици, марули).  През следващите три фази, тази диета намалява плавно теглото, особено, ако е съчетана с физическа активност.  Фаза 1 намалява теглото с до 7 кг, в последствие теглото намалява с по 1-2 кг на седмица.

Предимства:

Загубата на голямо количество тегло е бърза, което служи като истински мотиватор.  Диетата насърчава спазващите я да не консумират захар и алкохол.  Този вид диета е много харесвана от мъжете – червено месо, масло, млечни изделия и майонеза са храни, от които малко мъже могат да се лишат.

Недостатъци:

Някои от страничните ефекти са: лош дъх, сухота в устата, умора, световъртеж, безсъние, повръщане и запек, особено в първите дни на спазване на диетата.  Увеличеното приемане на мазнини утежнява работата на сърцето, а прекалената консумация на месо натоварва бъбреците в дългосрочен план.

Изводът:

Макар и мотивираща, бързата загуба на тегло е трудна за поддържане.  Аткинс диетата не е балансирана.  Ограничаването на плодове и зеленчуци противоречи със здравните препоръки на съвременната медицина.

Алкална диета

Алкалната диета, предпочитана от звезди като Виктория Бекъм и Дженифър Анистън, е базирана около идеята, че днешното хранене е ориентирано около храни, които увеличават киселинността  на организма. Теорията е, че излишната киселина се превръща в мазнини и увеличава теглото.  Високата телесна киселинност е причина и за много други заболявания, между които артрит, остеопароза, преумора, бъбречни и чернодробни заболявания.  Диетата препоръчва намаляване на храните, увеличаващи киселинността на тялото (месо, брашно, захар, млечни продукти, кафе, алкохол) и увеличаване на “алкалните” храни – плодове и зеленчуци.  Тази диета е създадена за предотвратяването на камъни в бъбреците и пикочни инфекции.  Предполага се, че намаляването на теглото произтича от общото намаляване на калории.

Предимства:

Диетата е здравословна и съветва намаляването на месо, захар, алкохол и преработвани храни за сметка на консумирането на повече плодове, зеленчуци, семена и ядки.

Недостатъци:

Тялото “саморегулира” киселинността си, независимо от поетата храна.  Диетата е трудна за изпълнение, особено в първите фази.

Изводът:

Идеята на алкалната диета е, че определени храни спомагат за поддържането на идеално pH (киселинно ниво) на организма, а оттам и подобряване на здравето.  Киселинният баланс, обаче, се саморегулира, в този смисъл, ефектът на диетата произтича от цялостното намаляване на калории.

Саут-Бийч Диета

Саут-Бийч диетата е ниско гликемична диета, създадена първоначално за пациенти със сърдечни болести в САЩ.  Диетата не е базирана на броене на калории и няма лимит на порциите храни.  Диетата насърчава да се яде три пъти дневно (с добавка от две междинни закуски) и да се извършва физическа дейност.  Тези, които има за сваляне повече от 5 кг, запозват с първа фаза.  Първа фаза се състои от двуседмичен режим, по време, на който се консумират чисто месо, риба и пиле, както и ниско гликемични зеленчуци и ненаситени мазнини.  Ниско гликемичните захари се връщат във фаза две и три.  Този режим води до бавно и стабилно сваляне на тегло.

Предимства:

Ако можете да прибегнете направо към фаза 2, това е възможно най-здравословната и правилна диета.  Никоя хранителна група не е елиминирана.  Диетата позволява консумацията на много плодове, зеленчуци и ниско гликемични въглехидрати.

Недостатъци:

Фаза 1 е силно ограничаваща и може да ви причини липса на витамини и минерали, както и да предизвика лош дъх, умора, безсъние и запек.

Изводът:

Фаза 1 е дълга и лимитираща. След първоначалната голяма загуба на тегло, част от него може да се върне за известен период от време. Следващите фази са здравословни и могат да се спазват за дълги периоди от време.

Независимо коя диета ще изберете, консултирайте се с лекаря си преди да започнете.  Не всяка диета е подходяща за ВАШЕТО тяло.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве