За какво помага джинджифилът?

Джинджифилът е уникално растение, суперхрана, което се използва в много области:  кулинария, козметика, хранително-вкусовата промишленост, както и в медицината – за профилактика и лечение на множество болести.

Той е твърде полезен за хора, които са ангажирани с умствена работа. Джинджифилът активизира отделянето на стомашен сок и лекува стомашни неразположения – например, отравяне или хроничен ентерит.

Основните лечебни свойства на корен от джинджифил са:

– нормализира храносмилането, повишава апетита и повишава секрецията на стомашен сок;

– подобрява тонуса на кожата и укрепва имунната система;

– премахва гадене след отравяне или морска болест;

– отстранява газове в червата.

– стимулира отделянето на жлъчка

– облекчава болки в ставите.

– предотвратява развитието на ракови клетки в червата, укрепва кръвоносните съдове

– понижава нивото на холестерола

Джиндифилът проявява отхрачващо, болкоуспокояващо и обезпаразитяващо действие. Той е полезен е за профилактика на язвена болест, независимо, че вкусът му е твърде остър – оказва благоприятен ефект върху стомашната лигавица и не позволява на бактериите да се размножават.

Компонентите, съдържащи се в джинджифила, подобряват състоянието на кръвоносните съдове и намаляват риска от образуване на тромби и тумори.

В периоди на остри респираторни заболявания и грип джинджифилът се справя ефективно със симптомите на настинка. Просто трябва 2-3 пъти дневно да се дъвче малко парче пресен корен.

Класическата рецепта за чай от джинджифил е: 2 см корен се настъргва на ренде и се залива с 1 чаша вряла вода. Престоява 10 минути, добавят се мед на вкус и лимон. За профилактични цели се пие 3 пъти на ден.

Против различни инфекции, които причиняват кашлица, помага чай от джинджифил, който се пие преди хранене в продължение на 20 дни. Рецептата му е лесна: малко парче пресен джинджифил се смесва със зелен чай, добавя се червен пипер, мед или захар на вкус и се залива с вряла вода. Ако разполагаме само с на прах – може да смесим половин чаена лъжичка от праха с мед и да залеем с  вряла вода. След 5 минути се добавят останалите съставки.

Джинджифилът лекува ставни заболявания. За целта се консумира 60 г корен от джинджифил на ден – под формата на настойки, чай или дори маринован. При болки в ставите се прави компрес от  джинджифил и възпаленото място се увива с кърпа или шал. Възможният страничен ефект е леко парене, но то не е опасно за кожата. Друго средство за облекчаване на болки в ставите е чрез джинджифилово масло, което се втрива в кожата. Лесно е да се приготви: настържете пресен джинджифил на домакинско ренде, залейте го с растително масло (зехтин или олио) и го оставете на тъмно място за 2 седмици.

Противопоказания за приемане на джинджифил: не консумирайте тази подправка при повишено артериално налягане, неразположения в черния дроб и жлъчката.

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве