Защо лютото е толкова полезно?

Не обичате люто?  Може би ще трябва да пробвате.  Всички нови изследвания показват, че лютото е полезно за стомаха ви, та даже и предотвратява много болести

Остаряло е виждането, че лютите чушкит са вредни и  и възпаляват стомаха и язвите.  Новите изследвания показват, че лютите чушки всъщност предпазват лигавицата на стомаха и предотвратяват гастрита и язвата, действайки като противовъзпалителни болкоуспокояващи. Лютите чушки имат високо съдържание на калций, витамин А и Ц, а новите изследвания показват, че те намаляват риска от сърдечни заболявания, предотвратяват диабета и ускоряват метаболизма.  Те имат и свойства, предотвратяващи раковите образувания.

Всичко с мярката си.  Едно мексиканско проучване посочва, че хора, консумиращи 9 до 25 чушки на ден имат малко по-висок риск от развитието на рак на стомаха.  Доктор Джиджибхой, гастронтеролог от Торонто, се среща всекидневно с пациенти, които изцяло избягват лютото, за да “запазят” стомаха си. Докторът твърди, че лютото всъщност е полезно.  Капсацинът, който се съдържа в лютите чушки (и който ги прави люти) убива раковите клетки в дробовете и панкреаса, без да наранява съседните клетки. Това може би обяснява защо мексиканците и нациите, които консумират “люта” диета имат много по-ниска заболеваемост от останалите нации.

Други австралийски изследвания разкриват още добри новини: Повече люто под формата на люти чушки в диетата ни предпазва от холестеролните наслагвания и подобряват обработката на инсулина.

Какъв е ефекта от яденето на люто върху стомаха? Чушките предпазват от киселина, намаляват вероятността за кървене в стомаха, също като аспирина.  Според изследване в Сингапур, лютото намалява риска от стомашна язва с до 50%.

Защо лютите чушки са люти?  Това се дължи на капсацина, който стимулира нервните окончания.  Можете да увеличите толерантността си за люто постепенно.  Добавяйте го към ястията по-малко, което ще ви позволи да се насладите на здравословния ефект и ще увеличи апетита ви.

Лютото ускорява метаболизма, държи ни сити по-дълго и ни предпазва от многобройни стомашни заболявания и възпаления.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве