Задължителните подправки в кухнята

Всяка уважаваща себе си домакиня има набор от подправки, които редовно присъстват в ястията на дома. Не всяка, обаче, знае, че подправките трябва да се държат на тъмно и хладно място, колкото и добре да изглеждат на полицата.

Въпреки че подправките по принцип не се развалят, те губят потентността си с времето, а семената подправки гранясват. Повечето билки и подправки в цяло състояние запазват вкуса и миризмата си за една година, а смлените подправки, за шест месеца.

Тайната на аромата е проста.  Купувайте или сушете цели растения и ги смилайте непосредствено преди да ги сложите в гозбата. Правилото е – една чаена лъжица сухи подправки се равнява на една супена лъжица дребно нарязани пресни подправки.

Всеки има собствен вкус и афинитет към определени миризми.  Най-използваните и световно признати подправки, които всяка домакиня трябва да има в кухнята си са:

  • Босилек
  • Дафинов лист
  • Чили (лют червен пипер)
  • Канела
  • Карамфил
  • Кориандър
  • Кимион
  • Kопър
  • Чесън на прах
  • Джинджифил
  • Хрян
  • Лук на прах
  • Риган
  • Червен пипер
  • Сусам
  • Розмарин
  • Девисил
  • Сол
  • Maщерка
  • Куркума
  • Ванилия

 

Rating: 4.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве