Една малко знайна полза от йод

Йодът и богатите на йод храни са отдавна известни като средство срещу високо кръвно и проблеми с хормоните.

Йодът остава най-известен с качеството си да регулира щитовидната жлеза. Прекаленото производство на хормони от щитовидната жлеза намаляват силата на сърдечния мускул – той се свива по-малко при всяка контракция, като по този начин предизвиква аритмия.

От друга страна, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, наблюдаваме напълняване и забавяне на мозъчната функция.

Ето една малко знайна функция на йода в тялото:  Йодът предпазва от рак на стомаха.

Щитовидната жлеза, гърдите и част от стомашно чревния тракт имат висока концентрация на йод. Лигавицата на стомаха съдържа особено много наситени с йод клетки и поради тази причина произвежда антиоксидентен ефект.

Учените установили, че хора живеещи в държави с ниска консумация на йод, имат по-висок процент заболяемост от рак на стомаха. Жителите на Иран, например, имат 2.5 пъти по-висок процент на заболяемост от рак. Липсата на достатъчни количества йод води също така до повишен риск от увеличаване на теглото, ниска енергия, депресия и загуба на паметта.

Учените също така установили че липсата на йод е нараснала 4 пъти за последните 40 години. Лесно и бързо ще повишите нивото на йод в организма си, ако консумирате трапезна сол.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве