Дранники със зелен лук

Рецепта е от беларуската кухня – вкусни кюфтенца от настъргани картофи и изпържени.

Продукти:

  1. 1 кг картофи
  2. 1 с.л. брашно (или царевично нишесте)
  3. 1 яйце
  4. 3-4 стръка зелен лук
  5. Смлян черен пипер на вкус

 Приготвяне:

  1. Избират се средни картофи, обелват се и се настъргват на ренде. Колкото по-ситно по възможност, след което се отцеждат.
  2. Добавят се яйцето, брашното (нишесте), щипка сол.
  3. Зеленият лук се нарязва на ситно. Добавя се към настърганите картофи и се обърква сместа.
  4. Загрява се тиган и съвсем малко мазнина в него. Сипва се от сместа с лъжица, оформя се като кюфте и се пече от двете страни до златисто (до готовност).

Може да се приготвят и на фурна. В тавичка, която е намазана с мазнина или застлана с хартия за печене се редят оформените дранники и се пекат до готовност. Поднася се като мезе или като основно ястие със салата.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве