Гратен с карфиол

Това е вид запеканка.Гратен е термин от френската кухня и представлява ястие запечено със сос и поръсено с настъргано сирене, кашкавал или сухар, благодарение на които при запичане във фурната се образува апетитна коричка.

 Продукти:

  1. 800 гр. карфиол, една средна топка карфиол
  2. 200 гр. сметана
  3. 5-6 скилидки чесън
  4. 200 гр. кашкавал
  5. 200 гр. сирене
  6. 50 гр. краве масло
  7. индийско орехче смляно на вкус
  8. бял смлян пипер на вкус
  9. сол на вкус

 Приготвяне:

  1. Топката карфиол се накъсва на розички.
  2. Слагаме карфиола в съд за варене на пара или в гореща вода. Около 10 мин са достатъчни.
  3. През това време смесваме ½ кашкавал настърган, натрошеното сирене, подправките, сметаната, нарязаните на ситно скилидки чесън и подправките.
  4. Карфиола отцеждаме от водата. Подреждаме в тавичка и заливаме със сметановата смес.
  5. Печем на средна фурна около 10 мин, изваждаме и поръсваме с останалия кашкавал. И връщаме да се запече, за около 5 мин.
Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве