Гладолечение – предимства и недостатъци

Гладолечението или лечението чрез гладуване е в състояние да излекува много заболявания или значително да облекчи състоянието на пациента.

Разбира се, на първо място така се лекуват стомашно-чревни заболявания, причинени от затлъстяване, тежка физическа работа, заседнал начин на живот. Такива са, например, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника (в началните етапи), холецистит, чревно разстройство.

Има случаи, когато гладът лекува анемия, хипертония, стенокардия и дори обикновена настинка.

Лечението с глад обаче не означава пълен отказ от храна. Ако се подходи сериозно към лечебното гладуване (което означава консултация с вашия лекар), може да се избягнат сериозни неприятни последици.

Има няколко задължителни условия на лечебното гладуване.

Да се запази тялото топло. Тоест, да се избягва преохлаждане.

Избягвайте тежки физически натоварвания, които изискват значително количество енергия.

Редувайте всяко натоварване (физическо или психическо) с почивка.

Пийте не ден не по-малко от 1,5 литра течности.

Острото чувство на глад се чувства само през първите 2-3 дни – а след това се появява усещане за лекота в цялото тяло, изострят се всички сетива, човек започва да мисли по-бързо.

Чувството на глад може да се появи отново на 5-ия или 6-ия ден от гладуването – което обаче е лесно преодолимо. По-късно идва чувство на отвращение към храната само при вида или споменаването й. Това чувство постепенно отминава след края на гладуването и нормалният апетит се възвръща.

Първите дни на гладолечението може да се съпровождат с известни неприятни усещания – лош вкус в устата, налепи по езика и др., които преминават с приключване на лечебния цикъл.

Пулсът може да търпи колебания – от 40 до 140 удара в минута.

Възможно е също така да се появят и гадене, виене на свят, слабост.

Всички тези неприятни симптоми постепенно изчезват веднага след като организмът свикне с новата си форма на съществуване – краткосрочният глад.

Разбира се, изтощени и отслабени хора не бива да прибягват до продължителен глад, ако искат да постигнат благоприятни резултати. Но за някои хронични заболявания често нямат друго лечение, освен лечебното гладуване.

Преходът обратно – от глад към нормален режим на хранене и начин на живот, трябва да става постепенно. В противен случай, не само всички ваши усилия ще бъдат анулирани от един плътен обяд или вечеря, но и организмът ви ще получи непоправими вреди.

Трябва много внимателно да се въвежда в ежедневното меню нормална храна (особено белтъчини). Най-добре е да се започне с много малки порции, които постепенно да се увеличават до нормални размери.

Под “нормални размери” в случая се разбират изискванията на здравословното хранене – а не предишните ви “обичайни”, когато сте поемали повечко и по-мазна храна.

Лечебното гладуване продължава от 3-5 дни до месец и половина. Главното изискване към него е задължително да бъде под лекарски контрол.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве