Гаджар Ка халва -Халва от моркови

Ето и една рецепта от южната ни съседка. От моркови се приготвя чудесна халва, която е прекрасен десерт – здравословен и вкусен. Ето рецептата:

Продукти:

  1. 250 гр. обелени и настъргани моркови
  2. 350 мл мляко
  3. 100 гр.бяла захар
  4. 25 гр. гхи (пречистено краве масло)
  5. 3 гр. Кардамон
  6. 0.3 гр.червен колорант

 

Приготвяне:

  1. В съд с дебело дъно разтопете половината гхи на умерена температура.
  2. Добавете настърганите моркови и ги задушете докато поомекнат и започнат да се карамелизират за 5 – 7 мин.
  3. Сега добавете млякото и разбърквайте сместа непрекъснато на умерена температура, докато млякото се редуцира напълно.
  4. Добавете колоранта.
  5. Прибавете останалото гхи, захарта и продължавайте да разбърквате сместа докато се карамелизира.
  6. Завършете с щипка кардамон. Оставете на страна сместа да се охлади. Може да се сервира топло или студено според предпочитанията.

 

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве