Знаете ли колко вида депресии съществуват?

В психиатрията, според причините за възникване на болестта, различават а ендогенна и психогенна депресия.

Ендогенната се дължи на вътрешни фактори в организма – заболявания, хормонални нарушения, генетична обусловеност и т. н.

Психогенната се провокира от външни обстоятелства, водещи до хронични стресове, неврози и други, които предизвикват постоянно чувство на потиснатост. Болният се оплаква от затормозеност в мисленето, тъга, негативни оценки за перспективите си в живота, чувство за собствена незначителност; в спомените от миналото преобладават мрачните и  песимистичните събития. Често като единствен изход от тази болезнена ситуация, те виждат самоубийството.

Освен това, според степента на развитие на заболяването, депресията може да бъде лека, умерена и тежка.

Невротична депресия: Характерна е за лица, които се отличават с колебание при вземането на решение в някакъв момент, съчетано с неувереност. Невротичната депресия започва с поява на идеята, че околните проявяват несправедливо отношение, че собствената личност е недооценена. Тези чувства са придружени с влошаване на настроението и сълзливост. Симптоми на невротична депресия са:

– обща слабост;

– трудно заспиване;

– отпадналост;

– запек;

– сутрешно главоболие;

– неспокойно събуждане;

– ниско кръвно налягане;

– липса на сексуално желание.

Следродилна депресия: Следродилната депресия е типична за младите жени. Развива се около 2 седмици след раждането. Раждането на бебе е критичен период в живота на всяка жена, затова организмът на родилката е много уязвим. Причините за такова депресивно разстройство са резките хормонални промени на фона на повишената отговорност за детето, както и на утежненото психическото състояние на младата майка. Прекарана депресия преди раждането увеличава възможностите за рецидив.

Симптоми:

– емоционална нестабилност;

– повишена умора;

– нарушения на съня;

– повишена тревожност;

– чувство за отхвърляне на детето.

Соматогенна депресия: Този вид психическо разстройство се  провокира от заболявания на организма – например, мозъчни тумори, нарушения в щитовидната жлеза, миома и т. н. В тези случаи депресията носи вторичен характер и изчезва след оздравяване от основното заболяване.

Периодична депресия: Периодичната депресия се характеризира с дневни или сезонни промени в настроението. Болните виждат околната действителонст като през мътно стъкло – и обикновено я описват като скучна, безинтересна, безсмислена. За тях е  типично ранното събуждане и невъзможност да продължат съня си. Виждайки себе си като безполезни, а своя живот – като безперспективен, те дълго се излежават в леглото, а съзнанието им е фиксирано в този план на мислене.

В зависимост от клиничната картина, различават още следните видове депресии:

Истерична – характеризира се с емоционални избухвания и афективни състояния.

Ажитирана – болният се измъчва от тревога и безпокойство.

Дистимна – изразява се в безразличие, индиферентност, липса на емоции.

Адинамична – признаците й са пасивност, летаргия.

Хипохондрична – главният симптом е страх от въображаеми болести.

Астенична – отличителни белези са слабост, сънливост, умора.

Според факторите, предизвикващи депресии, по-основните видове са:

– алкохолна – проявява се повече при хора, които са преодолели наскоро алкохолна зависимост;

– сезонна – причинява се от сезонните промени в количеството слънчева светлина, което получава организмът; проявява се главно през есента;

– медикаментозна – провокира се от някои лекарства като техен страничен ефект.

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве