Ванилия – подправката с цена на злато


Ваниловите шушулки са магически. Винаги ползвайте шушулка, а не есенция. Есенцията се прави с изкуствени химикали, имитиращи миризмата на ваниловата шушулка.

Ванилията е плод на един определен вид орхидея, която изисква специални грижи за отглеждането си. След като се обере, шушулката трябва да се изсуши и отлежи, за да се превърне във вълшебната подправка, която познаваме. Трудното отглеждане прави ванилията една от най-скъпите подправки в света, наравно с шафрана.

Как да подберем ванилията? Изберете лъскави шушулки, които леко се огъват, когато ги докоснете. Дръжте ванилията на сухо, тъмно място, на стайна температура.

 

Когато рецептата ви изисква ванилия, отворете шушулката непосредствено преди да приготвите сладкиша. Една ванилова шушулка е приблизително равна на 3 чаени лъжички екстракт, така че ще ви трябва много малко, за да наситите рецептата си с аромати. Ако добавите повече, ще добиете топъл, плътен ванилов вкус.

 

Не изхвърляйте шушулката след като сте изтъргали зрънцата. Добавете шушулката към чаша мляко или чай. Можете да добавите шушулката и към буркана със захар или да ги използвате вместо ароматизатор.

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве