Как да излекуваме с билки хипохондрията?

Народната медицина предлага доста и разнообразни лековити билкови смеси против хипохондрия.

1 супена лъжица цвят от димитровчета се залива с 1 чаша вряла вода, охлажда се и се филтрира. Пие се по 1 супена лъжица 3 на ден. Прилага се като тонизиращо средство, което укрепва нервната система.

1 супена лъжица нарязан на ситно леонорус се залива с 1 чаша вряла вода. Кипва се и престоява в продължение на 20 минути. Пие се по 1/5 чаша от настойката. Добавят се вода до половината чаша и 20 капки спиртна настойка от момина сълза. Това е много ефективно при ярко изразена нервозност, оказваща влияние и върху сърцето.

1 супена лъжица листа от мента се заливат с 1 чаша вряла вода. Вари се на слаб котлон в продължение на 10 минути. Пие се по половин чаша сутрин и преди лягане.

2 чаени лъжички ситно нарязани корени и стъбла от тинтява се заливат с 1 чаша вода и се вари на слаб огън в продължение на 10 минути. Пие се по половин чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

За общо укрепване на нервната система като универсално средство  се препоръчва обтриване сутрин с вода, в която е добавена сол – 1 чаена лъжичка сол на 1 л вода.

20 г ситно нарязани корени от цикория се заливат с 1 чаша вряла вода и се варят 10 минути. Прецежда се. Отварата се пие по 1 супена лъжица, 5 пъти на ден. Освен в случаи на хипохондрия, помага и при истерия.

1 супена лъжици пача трева (полигонум) се кипва в 2 чаши вряла вода. Престоява 30 минути и се прецежда. Настойката се изпива в течение на един ден, на равни части преди отделните хранения.

1 чаена лъжичка цветен прашец се залива с половин чаша топла вода. Пие се 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Вечер преди лягане се взема успокоителна топла вана, като към водата се добавя маточина или малко мед.

30 г листа от розмарин се заливат със 100 мл медицински спирт. Тинктурата се пие по 25 капки, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене. Розмаринът е ефективен тоник при хипоходондрични и депресивни състояния.

Пият се по 15 капки тинктура от сибирски жен-шен (елефтерокок, който е фармацевтичен препарат), 2 пъти на ден, сутрин и на обяд, 30 минути преди хранене. Той се използва при неврастения, хипохондрия, депресии и тревожни състояния в качеството на психотонизиращо средство.

 

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...
Алтернативно Здраве