Билки против силно потене

Против потене можете да вземате редовно вани с добавянето на отвари, билкови смеси и други продукти, които ще ви помогнат да стегнете потните си жлези – и така да се избавите от засилено изпотяване.

1.  Лайка – 7 супени лъжици цвят от лайка се варят 20 минути на слаб котлон в 2 литра вода. Охлажда се и се прецежда. Отварата се добавя към водата във ваната, желателно преди сън. На сутринта можете да използвате талк като допълнителна защита.

 

2. Ефективно народно средство при прекомерно изпотяване е дъбовата кора. 1 супена лъжица дъбова кора се вари 20 минути в 1 чаша вода. Лечението продължава 10 дни, като се вземат ежедневно вани с добавяне на отварата. Друг вариант е да замените водата с 1 чаша прясно мляко.

 

3. При прекомерно изпотяване народната медицина предвижда вана с мента, което е ефективно при обща хиперхидроза. Може да се комбинира и с още билки: цвят от лайка, градински чай, орехови листа.

 

4. Можете да направите вана с бира. В топла вана се налива един литър силна бира и се седи 15 минути. Продължителност на лечението – две седмици. Този метод е особено ефективен през лятото.

Някои билкови чайове и запарки могат да ни избавят от прекомерно изпотяване бързо, ефективно и за дълъг период от време:

1. Смесват се по половин супена лъжица лъжица градински чай и коприва, като се добавя 500 мл вода. Ври 15 минути, охлажда се и се филтрира. Пие се по три пъти на ден. Лечението продължава един месец.

2. При хиперхидроза може да се използват народни средства за защита от прекомерно изпотяване под мишниците, ефектът от които е насочен към общо успокояване. Подходящи са – валериана, градински чай, дяволска уста (леонорус). Отвара от тези билки се пие три пъти на ден по една супена лъжица.

3. При разстройства на вегетативната нервна система има добри методите с използване на отвари и настойки от градински чай. Вземете 2 супени лъжици градински чай и го варете в 200 мл вода в продължение на 15 минути. Оставя се за един час. Пие се по 80 грама три пъти на ден. На всеки 2-3 дни се прави нова отвара.

4. Смесват се по две супени лъжици от следните билки: бял смил, градински чай, цвят от детелина, листа от боровинка. Получената смес се скълцва ситно. На 2 супени лъжици от нея се добавят 500 мл вряла вода. Оставя се да престои 2 часа. Прецежда се и се пие по 100 мл, 3-4 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Преди да се прилагат описаните народни средства  срещу изпотяване, се консултирайте с вашия лекар. Такава консултация е задължителна по време на бременност и кърмене.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве