Арника за рани и възпаления

Арника се използва при сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето. Арника има антибактериално и противовъзпалително действие. Външно се използва за лечение на цирей, изгаряния и навяхвания, хемороиди, тъй като подобрява кръвоснабдяването в мястото и това води до бързо оздравяване. При зъбобол се прави гаргара от арника. Не трябва да се прилага открита рана, тъй като това може да предизвика болезнено раздразнение.

В народната медицина се използва при маточни кравоизливи в послеродовия период и при недо­статъчно обратно развитие на матката,епилепсия, парализа, бронхит, задух.

В големи дози арниката е отровна и е необходимода се консултирате с лицензирани практикуващ лекари при използването й.

Състав: Съдържание на етерично масло, в състава, на което влизат азулен и сесквитерпени и смес от два тритер – пендиола (наричани по-рано арницин). В цветовете е установено съдържанието и на холин, бетаин, смоли, каротиноиди, органични киселини (фумарова, ябълчна и млечна), фруктоза, захароза, инулин, декстроза и дъбилни вещества.

Приготвяне:

Запарка – Прави се запарка с 10 г ситно нарязани цветове от арника се заливат с 200 г вряща вода и се оставя да стои 30 минути, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден под контрола на лекаря.

Външно – същата запарка – за компреси при контузии и рани, като кръвоспиращо средство при кръвотечение от носа и др.

Някои възможни нежелани реакции: Когато се приема вътрешно, арника може да дразни стомаха и може да доведе до повръщане, диария и кървене от носа.

Не го използвайте, ако сте бременна или кърмите. По-добре да не я използват за деца.

Внимание: Арника трябва да се използва като билково лекарство, само с пряко лекарско наблюдение. Дори и хомеопатични продукти трябва да се използват само с надзор на вашия хомеопат, и според указанията на етикета. Бъдете много внимателни.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...
Алтернативно Здраве